Woningmarkt flink in de lift

Men kan het zich nog goed herinneren, de economische crisis. De huizenprijzen daalden en er werden flink wat minder huizen verkocht. Tegenwoordig is dat weer anders. De NVM verkocht maar liefst ongeveer 165.000 woningen in 2016. Dat is het dubbele van wat er verkocht werd in 2011 t/m 2013.

De Nederlandse woningmarkt blijft zoals verwacht goed presteren. Huizen worden in een snel tempo verkocht. Dit betekend ook dat het aantal woningen dat in Nederland te koop staat steeds sneller afneemt. Dit zorgt voor een stijging van de huizenprijzen. Er is namelijk meer vraag dan dat er een aanbod is aan huizen. Verschillende economen van banken houden vast aan hun verwachting dat de woningprijzen en het aantal woningverkopen in 2017 met 5% zal toenemen. Verkopers durven ook sneller de vraagprijs te verhogen. Het verschil tussen de uiteindelijke vraag- en verkoopprijs is volgens de NVM nog maar 2,2%. Verkopers zien dit als een kans op de vraagprijs te verhogen. Als deze trend zich voortzet en de vraagprijzen de verkoopprijzen gaat overtreffen, zal het aantal woningverkopen weer dalen.

Een andere trend is de verwachting dat de hypotheekrente (licht) gaat stijgen. Een hogere rente op termijn en het krappe woningaanbod, zwakken het woningmarktsentiment af.

Daarnaast speelt er een vergrijzing in ons land. Ook dit is van belang voor de woningmarkt. Het Economisch Bureau stelt dat ouderen graag in hun woning willen blijven woning als zij minder mobiel worden. Hierdoor zal de vraag naar levensloopbestendige woningen toenemen. Een vereiste is daarom dat de nieuwbouw hier rekening mee houdt.

De bouw van nieuwe woningen blijft op dit moment nog achter de vraag. Dit zal echter veranderen door het tekort van woningen dat zich nu voordoet. Het aantal afgegeven bouwvergunningen neemt toe en zo ook het aantal opdrachten bij de architecten. De gemeente wil namelijk zich inspannen om de woningkrapte tegen te gaan.

Gemiddelde leeftijd hoger

Tot slot zien we de gemiddelde leeftijd van een huizenkoper stijgen. Het CBS maakte bekend dat deze leeftijd nu gemiddeld op 39 jaar ligt en dit nog zal gaan stijgen. Dit is het gevolg van strengere inkomensnormen en de verplichting om eigen geld in te brengen. Het is hierdoor voor jongeren moeilijker een huis te kopen. Daarnaast zien we dat ouderen kapitaalkrachtiger zijn geworden. Zij kiezen vaker een koopwoning dan een huurwoning om aan hun wensen te voldoen.

Woning kopen? Schakel je eigen aankoopmakelaar in

Ben je op zoek naar een geschikte woning in de regio Arnhem? Dan ben je bij PlannersDesk aan het juiste adres. Eigenaar Edwin Kemers is Gelderlander in hart en nieren. Wonend en werkend in Arnhem is hij actief maatschappelijk betrokken. Als aankoopmakelaar is Edwin dus erg bekend in de regio, waardoor hij altijd binnen korte tijd een geschikte woning weet te vinden, ongeacht de klantvraag. Neem vrijblijvend contact op met Edwin voor een oriënterend gesprek.